субота, 20 лютого 2021 р.

Рідна мова – духовний скарб нації

                                                                        Велична, щедра і прекрасна мова.

                                                              Прозора  й чиста, як гірська вода,

                                                              Це України мова барвінкова,

                                                              Така багата й вічно молода.

                                                                                                    Ю.Косинська

21 лютого відзначається Міжнародний День рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію.

Найкраще у світі це мова. За допомогою мови будуються міста, розвивається культура народів. За допомогою мови ми вивчаємо науки і одержуємо знання. За допомогою мови люди можуть зрозуміти одне одного, вирішувати різні питання, просити, вітати, миритися, виконувати прохання, надихати на подвиги, виражати радість, освідчуватись в коханні. Тому немає нічого кращого за мову.
19 лютого учні 4 класу Гостинцівського ЗЗСО І-ІІ ступенів (вчитель Чайка М.І.) провели урок до Міжнародного Дня рідної мови « Рідна мова – духовний скарб нації».  На уроці учні познайомилися з історією свята, переглянули відео «Свято рідної мови», власноруч створили книжку «Я люблю рідну мову». Вони мали  змогу поринути у багатющий світ краси української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.

            Рідна мова українська,

            схожа на весну вона.

            Розцвітає, ніби квітка,

           А ті квіти – це слова.

Учні зрозуміли, що мова рідного народу є і найвеличніша, і найсвятіша. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. А той, хто зневажає мову і цурається її, обкрадає і себе, і свій народ.

Не варто соромитися розмовляти українською в іншомовному оточенні. Наша мовна стійкість підноситиме престиж державної української мови, адже вона - одна із найдосконаліших мов світу.

Вчені доводять, що мова зникає тоді, коли третина її носіїв перестає нею розмовляти. Любімо рідну мову, спілкуймося нею, бережімо духовний скарб нашої нації!

 

                                                  Чайка М.І. , вчитель 4 класу,

                                                  заступниця директорки навчального закладу








 

Немає коментарів:

Дописати коментар